Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar
Hata yapmak insanın özünde olan bir davranıştır ama yapılan bazı hatalar kariyerinizi başlamadan bitirebilir ya da çok daha güzel konumda olacakken rotanızı saptırabilir. Özgeçmiş hazırlarken yapılan hatalar da hayatınızda telafisi çok zor yaralar açabilir.
Günümüzde nitelikli bir işe girmek ve bu işte tutunabilmek gittikçe zorlaşmaya başladı. İnsanlara birden fazla üniversite diplomasının bile yetmediği dönemlerde yaşıyoruz. Artık işveren, diplomaya değil niteliğe bakıyor. Bu koşullarda insanlar kişisel donanımlarını artırmak ve kendi gelişimlerini ilerletmek için pek çok ek kurs alıyorlar. Peki, alınan tüm bu eğitimler ve donanımlı bir birey olmak iyi bir işe girebilmek için yeterli mi?
Bu noktada kişinin “kendi reklamını iyi yapabilmesi” meselesi devreye giriyor. Alınan eğitimlerin yanında kişinin donanımını karşısındaki kişilere nasıl yansıttığı da çok önemlidir. Pek çok kişinin başvurduğu bir iş ilanında aralardan sıyrılmak, kendinizi gösterebilmek ve "ben buradayım" diyebilmek için çok sağlam bir özgeçmiş hazırlamanız gerekiyor.
Çoğu insan özgeçmiş hazırlamada özensiz ve aceleci davranıyor. Bu da hazırlanan CV'nin hatalarla dolu olmasına sebep oluyor. Ne kadar eğitimli ve nitelikli olursanız olun, yanlışlarla dolu bir CV'nin sizi bir adım öteye taşımayacağını unutmayın. Çünkü özgeçmiş, işe alımda sizin vitrindeki görüntünüzdür. O vitrinde birden fazla kıyafet var. Sizin ilk izleniminizi çok kuvvetli tutmanız gerekiyor. Çok donanımlı olabilirsiniz ama ilk izlenimde işvereni etkileyemezseniz bir şans dahi bulamadan rakiplerinizin gerisinde kalabilirsiniz. Bu yüzden hatalardan arındırılmış ve kaliteli bir özgeçmiş oluşturmalısınız.
Özgeçmiş Hazırlarken Sık Yapılan Hatalar
Herkesle aynı şablonu kullanmak: Özgeçmiş hazırlarken özgün olmak her zaman artı puandır. Herkes tarafından kullanılan, kalıp özgeçmiş şablonlarını kullanmak sizi sıradanlaştıracak ve dikkat çekmeyecektir. Yani özgeçmişiniz size özel ve dengeli olmalı.
Ön yazı eklememek: Pek çok CV kalıbında da olmadığı için insanların çok da önemsemediği “ön yazı” bir kitabın önsözü gibidir. Orada yazacağınız az, öz ama etkili ifadeler ile işverenin algısını olumlu olarak üzerinize çekebilirsiniz.
CV’yi çok boş bırakmak: Özellikle yeni mezunların yaşadıkları önemli bir sorun da CV’nin boş kalmasıdır. Boş bir CV işvereni etkilemez. Bu noktada tabi ki yalan yanlış bilgiler özgeçmişe alınmamalıdır ama en azından konu ile alakalı yapılan ufak tefek çalışmalar da biraz süslenerek CV’ye yansıtılabilir. Mesela; hiç öğretmenlik yapmamış bir öğretmen adayı CV’sine verdiği özel dersleri, kütüphane çalışmalarını ya da dergi vs. hazırlama süreçlerinde yaptığı çalışmaları yazarak CV’sini zenginleştirebilir.
Detayları önemsiz görmek: Kimi özgeçmişler incelendiğinde aşağı kayan satırlar, imla ve yazım hataları, yazı fontlarındaki karmaşıklık, hizalama yanlışlıkları vb. pek çok hatanın olduğu görülüyor. Bu, detaylara önem verilmediğini göstermektedir. Karşısında böyle özensiz bir CV gören işverenin tercihini başka bir CV’den kullanması kaçınılmaz değildir.
Profil fotoğrafına dikkat etmemek: Bir özgeçmişteki en önemli unsurlardan biri de profil fotoğrafınızdır. Bu fotoğrafın ciddi olmaması da önünüzde bir engel olacaktır. Bir deniz kenarında çekilmiş bir fotoğraftan alıntılanmış bir fotoğraf yerine vesikalık ve ciddi bir fotoğraf daha güzel bir etki bırakacaktır.
Sayfa sayısı: Genel olarak bir sayfa olması gereken özgeçmişin üç sayfayı geçmesi de hatalar arasındadır. Bu yüzden CV’de önemli ve vurucu noktaları vermek etkileyicilik bakımından da iyi olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre işe alım yapan kişiler her özgeçmişi incelemeye ortalama yalnızca 8,8 saniye harcıyor. Bu da ilk izlenimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu sebeple özgeçmişinizi hazırlarken yukarıda bahsettiğimiz hatalardan uzak durmak, CV’yi kolay anlaşılması için kısa ve öz bir yapıda hazırlamak önemlidir.
Yorumlar
Yorum Ekle