İnsan Kaynakları Uzmanının Görevleri

İnsan Kaynakları Uzmanının Görevleri

İnsan Kaynakları birimi, personel birimi ve insan kaynakları uzmanı birbirine çok karıştırılan ama aralarında önemli farklılıklar olan mesleklerdir. Biz bu yazımızda sizlere İnsan Kaynakları Uzmanı ve görevlerinden bahsedeceğiz.

Çalışma alanları ya da gerçekleştirdikleri işler ile alakalı bazı benzerlikler söz konusu olsa da İnsan kaynakları uzmanları, personel işlerinden farklı işler yapmaktadır. İnsan kaynakları ve insan kaynakları uzmanlığı gibi kavramların genel olarak özel firmalarda kullanıldığını görmekteyiz.

İnsan Kaynakları Uzmanı Kimdir?

En basit ifade ile kurumların insan kaynakları bölümünde çalışmakta olan uzmanlara İnsan Kaynakları uzmanı denir. Bahsi geçen bu uzmanlar, insan kaynakları ve personel işleri ile alakalı profesyonel eğitim almış kişilerdir ve firmaya personel alımı, personelin işine son verme ve personel ile alakalı tüm işlemlerde yetkiye sahip olan çalışanlardır.

Kısa ismi “İK Uzmanı” olarak geçen İnsan kaynakları uzmanlığı mesleğine olan ilginin gün geçtikçe arttığı görülmektedir. Bunun da bir yansıması olarak, bu alanla alakalı lisans, yüksek lisans bölümleri ve sertifika programları açılmış ve bu bölümler çokça mezun vermeye başlamıştır.

İnsan Kaynakları Uzmanının Görevleri nelerdir?

İK uzmanının temel görevinin kurumlarda çalışmakta olan tüm birimlerin personelleri hakkında işlemler yapmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu uzmanların bir başka görevi ise firmada çalışan personelin performansını yükseltmek amacı ile çalışmalar sürdürmek ve personellere gerekli olan eğitimleri vermektir.

Bu uzmanlar; firmaların işe alım, personel maaş ücretlendirmeleri, gerekli eğitimlerin verilmesi ve performans değerlendirmeleri vb. konularda temel çalışmaları yapar ve İK alanı hakkında sistemlerin kullanılması konusunda da ilgili kişileri eğitir.

Bunların dışında insan kaynakları uzmanlarının görevleri şunlardır:

- Firmada çalışan tüm personelin özlük dosyalarını İK sistemine kaydetmek,

- İşe alımlarda, gerçekleştirilen başvuruları incelemek,

- Personel alımı için başvuruda bulunanlarda görüşmek,

- İşe alım süreci ile alakalı lazım olan dosyaları hazırlamak ve takibini yapmak,

- Personel senelik plânlarını organize etmek,

- Çalışanlara gerekli olan eğitimlerin plânlarını yapmak,

- İşe yeni başlayanların oryantasyon eğitimlerini vermek,

- Firma eğitimleri ve çalışmalarının güncel olmasını sağlamak,

- Personele verilecek eğitimlerde kullanılacak materyalleri ve sertifikaları hazırlamak,

- Personelin performans değerlendirmesini sağlamak,

- Gerekli zamanlarda personelin verimliliğini artırmak için motivasyon çalışmaları yapmak,

- Personelin mesailerinin ve izin günlerinin yönetilmesini planlamak,

- Çalışanların işten çıkarılması ya da istifa etmeleri durumunda çıkış mülâkatlarını yapmak.

İnsan Kaynakları Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

İK uzmanı olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirmek bir yoldur. Ama bunun yanında üniversiteler ya da diğer eğitim kurumları tarafından açılmış olan İnsan Kaynakları uzmanlık sertifika programlarını tamamlayıp alacağınız sertifika ile de İK uzmanı olabilirsiniz.

Bu noktada Nova Uzaktan Eğitim merkezinde verilen İnsan Kaynakları Uzmanlığı Kursu’na kaydolup eğitim sonunda yapılan sınavı başarılı bir şekilde geçerek MEB onaylı İnsan Kaynakları Sertifikanızı alabilirsiniz.

İK uzmanlığı için kendinizi geliştirmeniz, güncel tutmanız, çözüm odaklı bir yapıya sahip olmanız,  araştırmacı ve hareketli bir karaktere sahip olmanız, bireylerin motivasyonunu artırabilecek özellikleri taşıyor olmanız, ilgili mevzuatlara hakim olup sürekli takip etmeniz, rapor ve belge düzenleme konularında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. İşte bu yüzden, öğrenci merkezli çalışmaları ile diğer kurslardan ayrılan Novarge, kursiyerlerinin gelişimine çok önem verdiği için İnsan Kaynakları Eğitim Programını tamamlayıp MEB tarafından yapılan sınava girip başarılı olan öğrencilerin, kendilerini eksik hissettikleri konularda ya da en başından itibaren, yeni açılacak İnsan Kaynakları Gruplarına ÜCRETSİZ olarak katılabilme hakkı tanımaktadır.

Yorumlar

Bu makaleye henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum Ekle

Bir Sorunuz mu Var ?

Tüm sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.
Bize Ulaşın