Aile Danışmanı olmanın avantajları nelerdir?
Toplum yapısının en önemli unsuru ailedir ama ailelerde her şey her zaman güzel gitmez. Sorunlar olduğu zaman kritik zamanlarda kritik müdahaleler gerekir. Bunu yapabilmek için de kulaktan dolma bilgiler değil profesyonel bir yaklaşım belirlenmelidir. Bu noktada da devreye “Aile Danışmanlığı” girmektedir.
Gündemin her an değiştiği, olmaz denilen teknolojilerin ortaya çıktığı ve takip edilmesi güç bir dünyada yaşıyoruz. Bu ortamda, aile yapısını korumak ve sağlamlaştırmak daha fazla önem taşıyor. Yapılan araştırmalara bakıldığında son dönemde aile düzenindeki bütünlükte hızlı bir parçalanma göze çarpıyor. Daha fazla sorun, daha fazla boşanma ve ortada kalan daha fazla çocuk… Böyle bir düzlemde ortaya çıkan Aile Danışmanlığı mesleği, aile içindeki bireylerin birbirleri ile olan ilişkilerini ele alıyor, ailelere rehberlik etmeye ve onların sorunlarına çözüm getirmeye çalışıyor.
Kuşak çatışmaları, ebeveyn ve çocuklar arasındaki iletişim bozukluğu, anne – baba arasındaki sorunlar yani kısacası aile içinde huzursuzluk yaratan tüm sorunlar Aile Danışmanlığı’nın kapsamına girmektedir. Özetle; aile danışmanı aileyi meydana getiren üyelerin ya da çiftlerin kendi içlerinde yaşamış oldukları problemleri veya duygusal sorunları çözmek için hizmet sunan kişidir.
Aile Danışmanlığı hizmetini sadece sorunlara çözüm üreten kişi şeklinde sınırlamak çok doğru olmaz. Aile Danışmanlarının ayrıca ebeveynlerin çocuk eğitimi ile alakalı daha bilgili olması, evlenme amacı olan bireylere rehberlik ve danışma hizmetlerinin sunulması, boşanma sonrası ailelere danışmanlık ve destek hizmetinin verilmesi, ailedeki bireyleri gereksinimlerine uygun olarak ruh sağlığı ve hastalıkları alanında hizmet sunan kurum ve kuruluşlara sevk edilmesi gibi bazı görevleri de bulunmaktadır.
Herkes Aile Danışmanı Olabilir mi?
Aile danışmanlığı profesyonellik ve uzmanlık gerektiren bir meslek olduğu için bazı ön şartları vardır. Öncelikle aile danışmanı olunabilmesi için belli lisans bölümlerinden mezun olmalı ya da son sınıf öğrencisi olmalısınız. Dikkat ederseniz “belli lisans bölümleri” ifadesini kullandık. Yani aile danışmanı olabilmek için Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi gibi lisans bölümlerinden mezun olunması gerekiyor.
Bahsi geçen bölümlerden mezun olunması durumunda müfredatı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmış 464 saatlik eğitimleri alma hakkını elde edersiniz. Teorik ve süpervizyon eğitimler sonucunda MEB tarafından yapılan sınavı başarıyla geçerek “Aile Danışmanlığı Sertifikası”nı alabilirsiniz.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?
2012’de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik kapsamında Aile Danışmanı unvanını aldığınızda artık kendi iş yerinizi açabilir ve bu alanda kariyer yapabilirsiniz. Yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Aile danışmanlığı sertifikası alanlar şu alanlarda da çalışma imkânı bulabilirler:
- Aile sağlık merkezleri
- Bilirkişi danışmanı görevi ile aile mahkemelerinde
- Rehabilitasyon merkezlerinde
- Bakanlıklara bağlı il merkez müdürlüklerinde
- Aile danışmanlığı merkezlerinde
- Belediyeler ya da kimi kurumlara ait olan aile danışmanlık merkezlerinde çalışabilirsiniz.
- Ayrıca mesai saati dışında özel uzmanlık hizmeti de sunabilirsiniz.
Burada şunu da belirtelim;
Eğer yukarıda bahsi geçen bölümlerden mezun değilseniz Aile Danışmanlığı Eğitimi’ni yine de alabilirsiniz. Fakat eğitim sonunda MEB tarafından verilen onaylı sertifikayı alamazsınız. Bu eğitim yerine mezuniyet şartı olmayan Aile ve Sosyal Yaşam Danışmanlığı eğitimini de tercih edebilirsiniz. Alacağınız her iki eğitim ile kendi ailenizde meydana gelen olaylara daha profesyonel bir şekilde müdahale edebilir ve hangi durumlara ne şekilde yaklaşacağınızı daha iyi tahlil edebilirsiniz. Bu şekilde almış olduğunuz bu eğitimler, aile hayatınızda ya da profesyonel yaşamınızda size yol gösterecektir.
Yorumlar
Yorum Ekle